P r i j s
 

"Wat kost een kat bij jullie? m.v.g."
Vaak
krijgen wij een mailtje van mensen die geïnteresseerd zijn in een Britje met de bovenstaande simpele doch eenvoudige tekst.

Ons standpunt in deze proberen we hieronder te ventileren.
Onze kittenprijs is 750,- euro. Deze prijzen gelden voor kittens die niet de fok ingaan.

Om deze mails niet meer te hoeven beantwoorden hebben wij speciaal deze pagina aangemaakt.

Als iemand vraagt naar de prijs van een kitten, zonder "hallo", "Goeiedag Claudia"
of andere info over hun zelf c.q. de katten die ze al in huis hebben, oftewel een klein verhaaltje van "hoe en wat", krijgen ze van ons net zo'n "DOM" mailtje retour, met de tekst:

"Goeiedag,  helaas weten wij niet van te voren hoe zwaar het kitten gaat wegen, daar wij een prijs hanteren van 50,- euro per ons"

Bij het onderhandelen over een kittenprijs krijgen wij het gevoel dat men ook gaat bezuinigen op het voedsel en/of dierenarts kosten.

Wij zijn een Cattery die het leuk vindt om Britten te fokken, we doen het voor ons plezier en met plezier, en zijn zeker niet afhankelijk van de gelden die onze kittens "opbrengen".

Op het moment dat wij in enig jaar geld gaan verdienen aan onze Cattery, stoppen wij direct met fokken, want dat wil dus zeggen dat wij niet meer op de erfelijke ziektes testen, en onze katten te min doen.

!!! Het is voor ons een grote hobby, en een hobby mag geld kosten !!!

Wij hebben liever dat we regelmatig een up-date krijgen van de kittenkopers hoe het met het kitten gaat, bijv. een mailtje, foto's, telefoontje etc etc, dan dat wij 50,- euro meer ontvangen en vervolgens nooit meer iets van de kopers c.q. het kitten horen.

Het hierboven geschreven komt mogelijkerwijs hard over, maar een kittenkoper met echte liefde voor een Brit en verstand van zaken over de Brits Korthaar weet exact wat wij hiermee proberen duidelijk te maken.

Hieronder een bloemlezing van vragen die potentiële kittenkopers aan ons stelden, en een summiere berekening hoe wij aan onze kittenprijs komen:

 Zo eenvoudig als dat het op het eerste oog lijkt is het niet. Er komen veel factoren bij kijken. Ga je met je kater of poes bijvoorbeeld wel of niet mee naar shows om haar of hem kampioen of internationaal kampioen te krijgen. Met deze lijst proberen wij u daar een inzicht in te geven. Het mag allemaal erg zakelijk overkomen doch daar hebben wij goede redenen voor en deze leggen wij u graag uit.

Enkele veel gehoorde kreten van mensen:

"Zo duur!!!" - Daarom deze lijst zodat u kunt zien waarom er deze prijs gevraagd wordt.

"Kan er niet wat van af?" - Nee dat kan niet als je een cattery verantwoord in stand wil houden.

"Wat kost het dan als ik er twee neem?" - 2 keer onze kittenprijs!!!

"Ik hoef niet persé een stamboom!!!"  - Een stamboom kost 11.00 euro en geeft u een inzicht of er inteelt in voorkomt, of alles op de juiste wijze is afgewikkeld en moederpoes niet meer nestjes heeft gekregen dan is toegestaan. Is dat laatste het geval dan worden er geen stambomen afgegeven. Op deze manier weet u ook zeker dat de fokker bij een erkende vereniging is aangesloten.

"Op sites als Marktplaats worden kittens regelmatig aangeboden voor 350.00 euro of minder!!!"
Het laat zich raden waarom. Een fokker die verantwoordt ten opzichte van zijn dieren en nieuwe kitteneigenaren bezig is zal onderstaande lijst moeten afwerken m.u.v. shows, dat is natuurlijk geen verplichting en heeft geen invloed op de gezondheid van het dier/kittens al het overige wel. Een goede cattery laat alle dieren, dus zowel de katers als de poezen testen op erfelijke aandoeningen, zoals hart en nierafwijkingen, kattenaids en leukemie en bloedgroep. 9 van de 10 keer zult U tegenkomen dat de vader van de kittens netjes getest is, en moeder niet. Of U krijgt de schitterende zin: "komt uit geteste lijnen"...als het dan maar "Negatief" is, dan is dat in ieder geval iets positiefs!
 Dat vader altijd getest is, is slechts dat de vereniging dit wil, het is helaas (nóg) niet verplicht om ook de poezen op erfelijke ziektes te testen.

Wij proberen gezonde en sociale kittens groot te brengen die een lang en gelukkig leven kunnen krijgen. De mensen die hun katers en poezen niet testen zijn in onze optiek niet sociaal bezig en beschouwen hun poezen als broedmachines.

 Hier een lijst van kosten hoe wij aan onze kitten-prijs komen:
 

Aanschaf van een fokpoes  900.00
Snaptest (Aids/Leukemie) 75.00
Bloedgroepbepaling 35.00
HCM (jaarlijks) 99.61
PKD test (eenmalig) 55.00
Lidmaatschap verenigingen 75.00
Dekgeld kater 350.00
Poes halen en brengen voor dekking (benzine) 50.00
Stambomen + overschrijvingsformulieren* 12.50
Controle door dierenarts na bevalling en pythonspuit 75.00
Eerste enting kittens* 35.00
Tweede enting kittens* 35.00
Ontwormen moeder en kittens 60.00
Kattenbakvulling  moeder en kittens 75.00
Shows ouderdieren 250.00
Voer voor moeder en kittens na 4 weken 225.00

                                                                                        

De onkosten zijn gebaseerd op een nest van 4 kittens. Naarmate er meer kittens geboren worden stijgen de onkosten per kitten met het bedrag van de * gemerkte onkosten. Verschillende onkosten zijn niet in deze berekening opgenomen daar deze over het totaal aantal katten worden verdeeld in de cattery en dat is niet te berekenen. Mochten zich er binnen het nest complicaties voordoen, zijn wij de eerste die bij de dierenarts staan. Ook deze kosten zijn niet van invloed op de prijs van het kitten!