Overlijden van de kat

Helaas komt er ook aan het leven van onze Britjes ooit een einde. Dit is een zeer emotionele gebeurtenis, want voor veel mensen is hun kat een volwaardig lid van het gezin. Een kat is immers vaak je trouwste vriend en voor veel mensen een enorme steun en troost in hun leven. Voor het rouwproces is het belangrijk om op een goede manier afscheid te nemen van Uw kat. Sommige mensen willen een uitgebreid afscheid en een begrafenis of crematie voor hun kat, anderen vinden dit soort rituelen niet belangrijk en kiezen voor destructie.

Het is natuurlijk mogelijk dat Uw kat spontaan overlijdt, maar het kan ook voorkomen dat U door bijvoorbeeld ernstige ziekte samen met Uw dierenarts een beslissing voor Uw kat moet nemen. Als het leven voor een kat uitzichtloos lijden wordt dan is er de mogelijkheid tot euthanasie. Op het moment dat je bij de dierenarts staat zakt je alle moed in de schoenen bij zo’n vreselijke beslissing. U hebt op dat moment het leven van Uw kat in handen, en U wilt natuurlijk de beste keuze maken. Enerzijds weet je als eigenaar natuurlijk heel goed wanneer het leven van je kat geen leuk of waardig bestaan meer is, anderzijds wil je voor jezelf het afscheid natuurlijk liever nog jaren uitstellen.

In overleg met Uw dierenarts is het wellicht mogelijk om Uw kat bij U thuis, in zijn/haar vertrouwde omgeving, in te laten slapen.

Afscheid nemen van onze allerliefste Dito, net voor haar euthanasie.

Euthanasie bij een kat verloopt meestal heel snel. Uw dierenarts zal een injectie met een overdosis slaapmiddel in de buikholte injecteren. Het slaapmiddel wordt dan langzaam opgenomen in de bloedsomloop van de kat en dan zal de kat heel geleidelijk bewusteloos raken en uiteindelijk overlijden. Dit proces duurt maximaal een kwartier.

Cremeren, Begraven of Destructie?

Als Uw kat is overleden dan kunt U in principe kiezen uit drie mogelijkheden voor wat er met Uw overleden kat gebeurt.

Zodra Uw kat is overleden, bij U thuis of bij de dierenarts, zult U met de dierenarts kort moeten sluiten hoe U afscheid zou willen nemen van Uw kat.

Kiest U voor Destructie dan hoeft U verder zelf niks meer te regelen.
Beslist U om Uw kat te laten begraven of te cremeren spreekt U met Uw dierenarts af of U Uw kat weer mee naar huis neemt of dat U Uw kat laat ophalen door de dierenuitvaart. Neem contact op de met dierenuitvaart en spreek af wanneer U met Uw kat terecht kunt.

Begraven:
Het is in de meeste gemeenten verboden om Uw kat in Uw eigen tuin te begraven. Er bestaan echter ook officiële dierenbegraafplaatsen, waar U een graf kunt huren voor Uw kat. U kunt dan zo vaak U wilt het graf bezoeken en verzorgen. Wilt U Uw kat laten begraven, dan hebt U de keuze uit verschillende kistjes, grafstenen, gedenkplaten en locaties. Ook kunt U kiezen voor extra opties bij het afscheid zoals bijvoorbeeld bloemen, muziek, een persoonlijk certificaat met tekst en het ontvangen van attentiemeldingen.

Crematie:
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een crematie voor hun kat. Net als bij een begrafenis wordt ook bij een crematie in een dierencrematorium respectvol met Uw overleden kat omgegaan.

Normaal gesproken wordt Uw kat binnen 3 dagen na contact gecremeerd.
Bij individuele crematie kunt U eventueel zelf het crematiemoment bepalen.
Ook bij een crematie kunt U kiezen voor extra opties bij het afscheid zoals bijvoorbeeld bloemen, muziek, een persoonlijk certificaat met tekst en het ontvangen van attentiemeldingen.
U kunt kiezen voor een collectieve of een individuele crematie.

Bij een collectieve crematie wordt Uw kat samen met nog 1 of 2 andere huisdieren gecremeerd.

Bij een individuele crematie kunt U de as van Uw huisdier terugvragen om te bewaren in een urn of om uit te strooien op een lievelingsplek van U of Uw kat. Naast de bekende ashangers is het nu ook mogelijk om kralen en bedels te laten vullen met een beetje as van Uw gecremeerde kat. U hangt ze aan een armband of ketting, waarna U een prachtig en waardevol sieraad hebt. Er bestaan ook de zogenaamde knuffelstenen, dat zijn prachtige natuurstenen waar een gaatje in wordt geboord waarin een buisje wordt geplaatst. In dit buisje kunt U wat as van Uw kat bewaren en altijd bij U dragen of een mooi plekje in huis geven. Ook kunt U een pootafdruk laten maken op een gipsplaatje, welke later inclusief foto wordt ingelijst in een prachtige fotolijst. Er zijn tal van mogelijkheden om Uw geliefde kat nog dicht bij U te dragen.

Destructie:

Er is ook nog de mogelijkheid van destructie. Hier komen geen rituelen aan te pas. Uw overleden kat wordt met een heleboel andere overleden dieren in een hele grote oven verbrand. Het is een bedrijfsmatig en massaal proces waarbij weinig gevoelens of respect voor Uw overleden kat getoond worden. Niet iedereen vindt dat echter even belangrijk en men is gelukkig vrij om te kiezen wat hij of zij wil. hier is echt wel van belang dat de keus bewust wordt gemaakt. Je kat verliezen is al erg genoeg en het zou heel naar zijn als U achteraf spijt zou hebben van een keuze.
Het vervoer van een overleden huisdier naar het destructiebedrijf geschiedt via een speciale ophaaldienst.

Hieronder zal ik een paar websites vermelden welke meer informatie bieden omtrent de mogelijkheden rondom het begraven c.q. cremeren van Uw kat.

Verder wens ik U en Uw familie veel sterkte met dit ontzettend grote verlies.

Amsterdam
Beek
Beverwijk
Boxtel
Dalfsen
Den Haag
Deventer
Dreumel
Heelweg
Heinkenszand
Hoevelaken
Leidschendam
Numansdorp
Prinsenbeek
Rhenen
Roermond
Roosendaal
Stompwijk
Wilhelminaoord
Zandvoort

Hieronder vindt U nog overige interessante links met betrekking tot het overlijden van Uw kat/huisdier:

www.dierencommunicatie.info
www.dierverlies.nl
www.overledenhuisdier.nl