Veranderingen & Gevaar

Verhuizen:
Verhuizen is een belangrijke gebeurtenis voor de kat, waarvan men wel zegt dat hij meer gehecht is aan een plek dan aan een wezen. Sommige katten leveren daarvan het bewijs door naar hun oude huis terug te keren. Soms leggen ze hele lange trajecten af, zoals die oude poes die, naar het schijnt, van Lyon naar Barcelona liep en vervolgens weer terug. Het is aan te raden katten tijdens de verhuizing in een kamer op te sluiten, met voer, een kattenbak en wat voorwerpen waar hij speciaal aan gehecht is. Neem de katten pas op het allerlaatste moment mee naar het nieuwe huis en laat ze, voor zover dat mogelijk is, in een betrekkelijk ingerichte ruimte hun intrek nemen.
Als het een verhuizing is van flat naar flat, is er doorgaans geen probleem. De kat zal heel snel bezit nemen van zijn nieuwe territorium. Als de kat verhuist van een huis naar een flat, richt de woning dan zo in dat hij de mogelijkheid tot klauteren en springen heeft. Zo is het voor hem makkelijker te verdragen dat hij niet meer vrijuit naar binnen en naar buiten kan lopen.
Als de kat van een flat naar een huis verhuist, verdient het aanbeveling hem de eerste drie à zeven dagen innen te houden, en hem daarna telkens als hij buiten is in de gaten te houden of met hem mee de tuin in te gaan. Laat hem vervolgens steeds vaker naar buiten, maar houd wel altijd een pak brokjes bij de hand om hem terug te roepen.
Nu zijn wij van mening dat je een Brits Korthaar beter binnen kunt houden dan buiten los rond te laten lopen. Een Brit is een echte binnenkat en heeft niet zo de behoefte om buiten te zijn. Heeft U een volledig gesloten tuin, dan is er geen probleem, maar zou de kat uit de tuin kunnen ontsnappen denk er dan aan dat hij/zij een raskat is, en zeer gewild is. Hij wordt zomaar meegenomen, want een Brit loopt met iedereen mee!!!
Wilt U Uw Brit toch van de buitenlucht laten genieten, dan is het wellicht een optie op een kattenren te maken. Hij/zij kan lekker naar buiten, en zal niet ontsnappen.

Vakantie:

Katten houden niet erg van reizen in de auto of een ander vervoermiddel. Daarom verdient het altijd aanbeveling voor korte vakanties een vriend of vriendin te vragen om bij U thuis de kat te komen voeren, zijn kattenbak te verschonen en hem de nodige aandacht te geven.

De geboorte van een kind:
Voor een kat die bij een echtpaar woont is de geboorte van een kind een gebeurtenis van formaat, waardoor noodzakelijkerwijs de verhoudingen veranderen, want ondanks alle goede wil van de baas, zal de relatie tussen kat en baas niet meer precies hetzelfde zijn.
Het is belangrijk de kat al vóór de geboorte van het kind de toegang tot de babykamer te verbieden, vooral als hij daarvoor altijd in het appartement of huis kon gaan en staan waar hij/zij wilde.
Het is verstandig de eerste luiers van je baby op een goed zichtbare plaats te leggen, in een klein mandje. Deze geuren geven Uw kat(ten) enkele aanwijzingen over de nieuwkomer en zullen de kennismaking vereenvoudigen. Denk er dus ook aan wanneer U in het ziekenhuis bevalt de eerste luiers van de baby aan vader mee te geven.
Neemt U alle tijd om kat en baby aan elkaar voor te stellen. Alle twee zijn ze gevoelig voor wat U zegt en begrijpen meer dan U denkt.
Denk er verder aan aandacht voor Uw kat te blijven houden en probeer hem niet alleen volop te aaien als de baby slaapt (Hij/zij zou dan de afwezigheid van de baby gelijkstellen met een overvloed aan aandacht voor hem). Aai hem/haar daarentegen en praat tegen hem waar de baby bij is. Die zal zich dan later als kind ook heel makkelijk aan katten hechten.
De neiging van katten om baby’s voor zich in te nemen brengen hen soms tot risicovolle gedragingen, zoals bij de baby in de wieg te willen slapen. Dit is dan ook een heerlijk warm plekje, met gezelschap en soms geuren van heerlijk gestremde melk (Uw kat denkt namelijk niet persé hetzelfde over de oprispingen van Uw baby als U!!!)
Naarmate Uw baby zich ontwikkelt en afhankelijk van het temperament van de kat zult U doorgaans versteld staan over hoe tolerant een kat is ten aanzien van Uw kind (Een tolerantie die doorgaans speciaal geldt ten opzichte van het kind of de kinderen uit het gezin).

Vergiftiging:
We noemen de meest voorkomende vergiftigingen:
Gechloreerde koolwaterstoffen: Speekselvloed, braken, diarree, krampen.
Antivries: Braken, hartaandoeningen, krampen, coma en dood.
Antistollingsmiddelen: Dodelijke inwendige bloedingen.
Paracetamol: Gebrek aan eetlust, braken, geelzucht….
Aspirine: Braken, depressie, coma en dood

Giftige planten in en rond het huis:
Als U zeker weet van welke plant Uw kat gegeten heeft, kunt U proberen eerste hulp te verlenen. Het is van groot belang dat eventuele resten van de plant uit het bekje verwijderd worden.
Breng Uw kat naar een rustige schemerige omgeving, en zorg ervoor dat de kop iets later ligt dan de rest van het lichaam. Houdt de kat warm door een deken om hem/haar heen te slaan. Als Uw kat wil en kan drinken, biedt dan meerdere malen kleine beetjes aan.