Gedrag

Als katten met elkaar ‘praten’, doen ze dat met hun lichaam, maar ze gebruiken ook hur geur, krabsporen of urine om boodschappen aan anderen over te brengen. Om te weten hoe een kat zich voelt en wat hij probeert te vertellen, is het belangrijk om een vriendelijke kat te kunnen onderscheiden van een angstig of zelfs agressief dier.

Een vriendelijke kat:

Een vriendelijke kat heeft zijn oortjes naar voren en zijn staart recht omhoog. Ook duwt hij zijn lichaam tegen degene aan die hij aardig vindt of hij geeft kopjes. Zo’n kat wil dolgraag aandacht.

Een angstige kat:

Een angstige kat heeft grote ogen met ronde pupillen, zijn oortjes houdt hij laag en plat, zijn lichaam is verstijfd en hij heeft zijn staart onder zijn lichaam weggestopt. Deze kat wil het liefst met rust gelaten worden.

Een agressieve kat:

Een agressieve kat houdt zijn oren naar achteren en zijn kop wat omlaag. De pupillen van zijn ogen zijn klein en spleetvormig. Zijn bek houdt hij open. De kat zakt een beetje door zijn voorpoten, waardoor zijn achterkant hoger is dan zijn voorkant. Hij heeft de vacht van zijn staart opgezet, die lijkt dan heel dik. Laat ook zo’n boze kat liever met rust.

Urine sproeien:

Katten kunnen elkaar ook iets duidelijk maken met hun urine. De plaats van de plas en de geur ervan vertellen andere katten een boodschap. Katten markeren soms bepaalde plekken door hun plas achter te laten. Ze plassen dan op een speciale manier, wat ook wel ‘sproeien’ wordt genoemd. De kat plast dan recht naar achteren waardoor de plas hoog tegen het voorwerp aan komt. Het sproeien van urine is dus normaal gedrag voor een kat, maar het is goed voor te stellen dat de baas van de kat er niet blij mee is als zijn kat dat langs de bak doet.

Krabben:

Het is normaal dat katten ergens aan krabben om hun nagels te scherpen of om iets duidelijk te maken. Het krabben zelf kan een boodschap zijn voor andere katten, maar er komt tijdens het krabben ook een geurtje vrij uit de poten van de kat. Katten die buiten komen, zullen een boom of ander houten voorwerp gebruiken. Katten die altijd binnen blijven, zullen in huis iets zoeken om hun nagels aan te scherpen. Daarom is het belangrijk dat de binnenkat over een krabpaal beschikt, daarmee is meestal te voorkomen dat het deurkozijn, een stoel of het behang wordt gebruikt!