Lijnteelt

Inleelt, lijnteelt….we proberen het allemaal zo veel mogelijk te verkomen.
Dit houdt in dat vader en moeder van het kitten zo min mogelijk, en het liefst geen, familie van elkaar zijn. Dit is dus niet anders dan in de “gewone” mensenwereld.
Hoe berekenen wij of papa en mama familie van elkaar zijn?
Door middel van een programma “Zooeasy” kom ik al een heel eind. Ook zie ik dan al de Britten die overleden zijn aan de erfelijke aandoening HCM en/of PKD. Ik zie zo in één oogopslag wat ik wil zien.
Daarbij maken we gebruik van Pawpeds, dat is een on-line database voor meerdere soorten raskatten.
Even een voorbeeld:
Je hebt de poes: Sunami Pour La Vie (Britt) en wilt hiermee de combinatie maken
met Eur. Ch. Duncan van de Kristalhof.
(Houdt de stamboom van de kater waar je met je poes op dekking wilt gaan bij de hand, want als de kater niet in de database van Pawpeds staat, moet je verder zoeken bij de ouderdieren)
Ga naar pawpeds

Klik in de lijst van de rassen op “British Shorthair”Ga in het invulscherm staan, en vul daar de naam van de poes in


Vul de naam van de betreffende Brit in. Als voorbeeld neem ik onze poes Britt, haar stamboomnaam is: “Sunami Pour La Vie” en klik op “Search”


Als je op “Search” hebt geklikt, krijg je de stamboom van “Sunami Pour La Vie” voor je. Controleer wel altijd even de naam, want als een kat er niet in staat krijg je het beste resultaat, maar niet het goeie 🙂
Wil je met deze poes een combinatie met een kater maken, klik dan bovenin op “Test mate”


Je krijgt dan een leeg veld aan de kant van de kater. Je kunt nu een kater in de database zoeken om aan je poes toe te voegen. Klik op “Add cat”


Nu vul je hier de naam van de betreffende kater in. In ons geval hebben we met
Britt (Sunami Pour La Vie) de combinatie gemaakt met “Duncan van de Kristalhof”


Als je de naam van de kater niet precies weet, vul je slechts een gedeelte in. Je krijgt dan een lijst met alle katers te zien met een soortgelijke naam. Zoek daartussen de kater die je zoekt en klik op die naam.


Nu heb je als kater Duncan, en als poes Sunami. Wil je weten of dit een goeie match is, klik je bovenin op “Inbreeding”


Je ziet nu bovenin bij “Inbreeding” dat er nu: “Inbreeding = 5.75%” staat. Dit is hartstikke netjes. Dit wil zeggen dat er in beide lijnen nauwelijks dezelfde Britten voorkomen, dus weinig lijnteelt/inteelt!
Een mooi percentage dus om deze combinatie met poes en kater te maken.
Wij hebben inderdaad deze combinatie gemaakt met Britt (Sunami) en Duncan, en hebben hier een prachtig nestje uit gekregen, ons W-nestje. Uit ons W-nestje hebben we Wiefje en Wodka aangehouden. Klik op “Use this cat as sire/dam” op “dam” omdat Wiefje en Wodka poezen zijn. We gaan nu verder met het maken van een combinatie met één van deze poezen met een andere kater.


Cat 3 is voor het gemak even onze Wodka, een kind dus van Sunami en Duncan. Wij willen Wodka combineren met een kater, maar willen weten of de inbreeding er netjes uitkomt.
We hebben als voorbeeld Bagoas Scooter genomen. Scooter staat zelf ook in Pawpeds, maar ik wil even een voorbeeld geven voor als een kater niet in Pawpeds voorkomt, hoe je dan toch de inbreeding kunt uitrekenen.
We gaan er dus van uit dat Scooter niet in Pawpeds staat, maar kunnen hem toch opzoeken.
Zo doe je dat:


Scooter staat er niet in, maar zijn vader wel. De naam van de vader is: “Blue Line’s Tribute 2Cv”. Klik op “Add cat” bij Cat 4 (Dat zou de vader van Scooter moeten worden) en vul de naam in van de vader.


Je ziet dat de vader van Scooter in Pawpeds staat, en een gedeelte van de stamboom is alweer ingevuld. De moeder heb je niet, wel de vader van de moeder. Klik weer op “Add cat” en vul de naam van de opa van moeders kant in, hij heet “Kleine-Kattekoning’s Bassje”.


Ook deze lijn heb je kunnen vinden. De oma staat er weer niet in, dus je gaat verder in de lijn zoeken. De vader van de oma (“Starillo Blue Ricardo”) staat er wel weer in. Deze zoek je weer op in Pawpeds.


De oma van de oma staat er ook in, dus ook die zul je nog moeten opzoeken.
Zij heet “Bagoas With A Song In My Heart”


Nu heb je je stamboom “compleet”. Niet helemaal natuurlijk, maar nogmaals, niet alle Britten staan in de database van Pawpeds.
Je weet dus nu dat “Cat 2” Bagoas Scooter is, en dat “Cat 3” onze Wodka is.
Je hebt de stamboom nu zo compleet mogelijk gekregen, en kunt de inbreeding van Wodka en Scooter uit laten rekenen. Klik weer bovenin op “Inbreeding”


Nu zie je dat de Inbreeding voor de combinatie van Wodka met Scooter 7.18% is. Ook weer een mooi percentage, dus misschien maken we deze combi volgend jaar wel 🙂
Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk genoeg is, mocht je na dit lezen en het al 15 x geprobeerd te hebben nóg niet uitkomen, mag je me natuurlijk altijd bellen 🙂 Dan help ik je er wel doorheen!

Ik hoop hiermee fokkers te helpen met het werken met Pawpeds, het is een heel erg leuk programma, waar je heel veel mee kunt, en waar ook enorm veel informatie op staat. Fokkers zullen zo bewuster zijn van de combinatie die ze willen gaan maken met kater en poes, en niet alleen op het uiterlijk van een kater afgaan, maar ook gewoon de gezondheid en of kater en poes wel of geen familie van elkaar zijn.