Lijnteelt

Inleelt, lijnteelt….we proberen het allemaal zo veel mogelijk te verkomen.
Dit houdt in dat vader en moeder van het kitten zo min mogelijk, en het liefst geen, familie van elkaar zijn. Dit is dus niet anders dan in de “gewone” mensenwereld.
Hoe berekenen wij of papa en mama familie van elkaar zijn?
Dat doen we door middel van Pawpeds, dat is een on-line database voor meerdere soorten raskatten.

Even een voorbeeld:
Je neemt even onze poes: Hanna Op Acht en wilt hiermee de combinatie maken
met onze eigen dekkater Rudolph von der Erftmündung (Raff).
(Houdt de stamboom van de kater waar je met je poes op dekking wilt gaan bij de hand, want als de kater niet in de database van Pawpeds staat, moet je verder zoeken naar de voorouders)
Ga naar pawpeds

Klik op de waaier “Databases” en klik vervolgens op “Cat databases”
Klik vervolgens op “British Shorthair”
Je komt vervolgens in een beeld terecht waar je de eerste naam kunt opzoeken. Wij zoeken onze poes Hanna Op Acht op. Tik de naam in en klik op “Zoeken”
Er bestaat maar 1 Hanna Op Acht, dus de keuze is makkelijk. Klik Hanna aan.
Controleer altijd even de naam, want als een kat niet in de database staat krijg je het beste resultaat, maar niet het goeie 🙂
Je ziet dat de Stamboom van Hanna wordt geopend in PawPeds
Je wilt de lijnteelt berekenen met Hanna en haar toekomstige liefde. Wij hebben onze Rudolph uitgekozen als perfecte match voor Hanna. Klik boven in beeld op “Testparing”
Je ziet nu dat Hanna “de mama poes” op de stamboom is geworden en dat de papa nog opgezocht moet worden. Klik op “Voeg toe” om een kater uit de Database te zoeken.
Nu vullen we de naam van de kater in. In ons geval zoeken we onze eigen dekkater
Rudolph von der Erftmündung op. Klik daarna weer op “Zoeken”
Ook nu maar 1 keuze, dus we klikken Rudolph aan.
Je ziet Rudolph nu als papa staan en Hanna als mama.
Klik bovenin op “Inteelt” Je zult zien dat de 0% veranderd in het juiste inteelt-percentage
De combinatie Rudolph von der Erftmündung x Hanna Op Acht is een geweldige keuze (4,11%)
Een laag percentage wil zeggen dat er in beide lijnen nauwelijks dezelfde Britten voorkomen, dus weinig lijnteelt/inteelt!
Een mooi percentage dus om deze combinatie met poes en kater te maken.

Stel je nou eens voor (alhoewel de meeste bekende katers wel in PawPeds staan) dat een kater niet bekend is in deze Database. Je kunt dan toch zoveel mogelijk proberen op te zoeken. Houdt de stamboom van de kater bij de hand.
Zoek weer even de stamboom van de poes (In ons geval Hanna Op Acht) en klik weer op “Testparing” Je krijgt dan onderstaand beeld weer voor je.
We gaan er dus van uit dat Rudolph von der Erftmündung (Kat 2) niet in Pawpeds staat, maar kunnen hem toch opzoeken.
Zo doe je dat:
We beginnen met de moeder van de betreffende kater. In dit geval is dat Eli von Alethela.

Klik op “Voeg toe” bij Kat 5 (Dit is de plek waar Eli von Alethla hoort te staan op de stamboom.)
We zoeken Eli op. We doen nu eens alleen de voornaam, zo zie je dat er veel meer poezen Eli heten. Zorg dus dat je de naam goed intikt en altijd checkt of je de juiste kat te pakken hebt.
De Eli die wij zoeken staat 3de van boven. Deze klik ik aan en zoals je hieronder ziet wordt de stamboom aangevuld.
De papa van onze kater staat nu even zogenaamd niet in de Database dus gaan we op zoek naar zijn opa. Dat is Oliver Twist Johnny. Klik op “Voeg toe” bij kat 8.
Tik de naam in die je zoekt
En klik ook in dit geval de juiste Oliver Twist aan. We zoeken Oliver Twist Johnny.
P.s. Het grappige is, dat PawPeds precies weet op welke plek een kater of een poes hoort. Zoals je ziet vind je op de plek van “Opa” alleen maar katers.
Oma zoeken we ook op. Zodra je op “Voeg toe” bij kat 9 klikt kun je de naam van oma invullen. Oma heet Astra Ginger Eye
Zoals je ziet komen er in dit geval ook 4 katers naar boven. In principe hoort dit niet natuurlijk, dus blijf goed opletten dat je de juiste kat aanklikt.
Zorg er weer voor dat je de juiste Astra aanklikt. Zodra je dit doet zie je dat je stamboom steeds completer wordt.
Zoals je ziet is de lijnteelt 4,11% Net als in het eerste voorbeeld.

Oke, nou ga ik het nog iets lastiger maken….
Stel je hebt de combinatie Hanna x Rudolph gemaakt, en er zit wel zo’n schitterend exemplaar van een poesje in het nestje, dat je haar zelf wilt aanhouden voor de fok. Je hebt zelfs al een prachtige kater in gedachte (fokken is plannen en vooruitdenken he ;-D ) Dus je maakt alvast een proefstamboom en wilt weten of de combinatie van het kittenpoesje wat er bij jou thuis rondloopt een goede combi is met die mooie cinnamon kater die je voor haar in gedachte hebt.
Zo doe je dat:

Maak weer even opnieuw de combinatie in PawPeds met Rudolph en Hanna (Zoals hierboven stap voor stap beschreven staat) Zodra je deze op je scherm hebt klik je bovenaan op “Moeder”
Dit wil zeggen dat deze stamboom de stamboom van mama-poes gaat worden.
Zoals je ziet is het kittenpoesje van jou nu de mama op deze stamboom.
Klik bij Kat 2 op “Voeg toe” en vul de naam van de cinnamon kater in die je voor haar in gedachte hebt
.
Ik gebruik hiervoor de Cinnamon kater die ik zelf ooit uit Rusland heb laten komen. Helaas voor mij ligt deze schat gecastreerd op de bank bij super lieve mensen. Maar ik gebruik op mijn eigen website liever britten die van mijzelf zijn of zijn geweest.
Zijn naam is Katrin’s & Capriz Vinser
Dus die zoek ik op
Tik de naam van de kater in
Klik op de juiste kater
En je ziet dat je “Proefstamboom” klaar is. Klik op “Inteelt” en je ziet dat deze combi een score heeft van 6,44% Ook weer een mooie score maar nogmaals jammer, want hij geniet van zijn pensioen.

Hierbij nog even een laatste weetje:
Klik ook eens op de tekentjes achter de naam van de kat. Je zult dan zien dat je de testuitslagen te zien krijgt die er gedaan zijn. (Het is helaas niet altijd up-to-date) Maar je ziet dan wel of een poes of kater getest is op HCM (erfelijke hartaandoening) Heel soms staat er ook een tekentje achter dat er een foto is bijgevoegd.
Tik voor de lol maar eens Astralis von Aenderhaus in. Ik ken deze brit niet, maar kwam hem toevallig tegen. Deze heeft er een foto bij staan. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen mag Joost weten….
Klik ook eens op “Nazaten” dan zie je de kinderen van de betreffende Brit (Niet allemaal, slechts die, die in deze database staan uiteraard)
Klik gewoon overal op, ik geloof niet dat je iets geks kunt downloaden en al zeker niet kapot maken of verwijderen. Gewoon doen, gewoon klikken, daar leer je het meest van. En als het niet lukt sluit je de site af en begin je gewoon weer van voren af aan.

Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk genoeg is. Mocht je er na dit lezen en het al 15 x geprobeerd te hebben nóg niet uitkomen, mag je me natuurlijk altijd bellen 😉 Dan help ik je er wel doorheen.

Ik hoop hiermee fokkers te helpen met het werken met PawPeds. Het is een heel erg leuke maar ook super handige en informatieve site.
Je kunt er nog veel meer mee dan wat ik nu beschreven heb.
Fokkers zullen zo hopelijk bewuster zijn van de keuze van combinatie die ze willen gaan maken tussen poes en kater en niet alleen op het uiterlijk van een kater afgaan.
Daarbij maak je een gezondere keuze door eerst even de stambomen door PawPeds te halen.

Heel veel succes!
Groetjes Claud