Verzorging

Borstelen:
Door het borstelen verwijdert U de dode huidcellen en stimuleert U de huid.
De delen achter de oren en in de hals zijn onbereikbaar voor de tong van Uw kat en zijn dan ook de eerste plaatsen waar knopen zullen ontstaan. Deze plaatsen hebben daarom speciale aandacht nodig. Eindig de verzorging bij de staart.

De ruitijd:

In de lente en de zomer is Uw kat in de rui en zult U hem meer moeten borstelen. Voor de Brits Korthaar kunt U het beste een leren lap gebruiken.

Haarballen:

U kunt Uw volwassen kat het beste voeding geven die speciaal ontwikkeld is om het uitbraken van haarballen te vergemakkelijken en de spijsvertering te verbeteren.

Nageltjes knippen:

Het knippen van de nagels is absoluut niet pijnlijk, maar een kat vindt dit ook niet echt leuk. Daarom is het belangrijk dat U hem vanaf jonge leeftijd hieraan laat wennen om zijn vertrouwen te stimuleren.
Kies een rustig plekje om te zitten en neem het kitten op schoot, terwijl U zijn lijfje voorzichtig tussen Uw dijen houdt. Na elke knip is het verstandig Uw kan te laten ontspannen door met regelmatige bewegingen over zijn buikje te aaien. Een gewone nagelknipper is het meest geschikt voor dit karweitje. Knip het witte puntje van de nagel af en zorg ervoor dat U niet in de buurt komt van het roze driehoekje, het roze deeltje aan de basis van de nagel (Het levende gedeelte). Als U deze grens overschrijdt, kan dit gaan bloeden en kunt U Uw kat pijn doen.

De ogen:

De Britten hebben een redelijk platte snuit, daardoor kan het zijn dat tranen een rand rond hun ogen kunnen vormen. U kunt deze rand voorzichtig verwijderen met een doekje gedrenkt in lauw, afgekookt water. De ogen moeten alleen verzorgd worden in het geval van traanogen, maar voordat U een verzorgingsproduct gebruikt, verdient het altijd voorkeur eerst Uw dierenarts om advies te vragen.

De neus:

Een gezonde kat heeft steeds een schone en vochtige neus. Sommige katten kunnen opgedroogd neusvocht hebben in de hoeken van hun neusgaten. U kunt dit gemakkelijk verwijderen met een doekje gedrenkt in lauw, afgekookt water.

De oren:

Oormijt wordt veroorzaakt door zeek kleine mijten die zich in de gehoorgang nestelen en daar een pijnlijke oorontsteking veroorzaken. Als er veel (Zwartkleurig) oorsmeer in de gehoorgang van Uw kat zit en als Uw kat hardnekkig met zijn poten over zijn oren wrijft, zou dit erop kunnen wijzen dat hij last heeft van oormijt.

De basisregel voor de oren is: Raak ze zo weinig mogelijk aan! Als er vocht uit de oren komt dat er onaangenaam uitziet, kunt U het beste Uw dierenarts raadplegen voor een juiste diagnose.
Als Uw kat zijn oor woest krabt of zijn kopje scheef houdt, moet U snel een dierenarts waarschuwen en geen enkele behandeling uitvoeren, omdat een lichaamsvreemd element dan niet door de dierenarts kan worden waargenomen.

Het gebit:

De melktandjes verschijnen tussen de tweede en de zesde week. Bij vier maanden begint de kat zijn volwassen gebit te vormen, voornamelijk de hoektanden, die anders van vorm zijn dan de melktanden.
Na verloop van tijd kan er tandplak op de tanden en kiezen ontstaan. Later wordt dit tandsteen. Dit kan een ontsteking van het tandvlees (en een slechte adem) veroorzaken, die in extreme gevallen zelfs tot het uitvallen van de tanden kan leiden.
Controleer dus regelmatig de kleur van de tanden en eventuele vorming van tandsteen.

Een goede voeding kan tandplak beperken c.q. voorkomen.

Houdt er rekening mee dat als Uw kat gaat wisselen van tandjes dat hij/zij daar wat diarree door kan krijgen, net zoals bij kleine kindjes!

Wormen:

Het is belangrijk dat U regelmatig Uw kitten ontwormd.

Er zijn 2 verschillende typen wormen:

De Spoelworm
, deze nestelt zich in de dunne darm en vormt daar kluwen die darmverstoppingen kunnen veroorzaken. Eitjes in de ontlasting van Uw kat of eitjes in de streek rond de anus zijn de meest opvallende symptomen.

De Lintworm
, deze nestelt zich tegen de darmwand en veroorzaken een opgezette buik, diarree en eventueel veranderingen in de vacht van de kat. Als de ontlasting van Uw kat witte ringetjes bevat, die lijken op rijstkorrels, wijst dit op een infectie met lintworm.
Kittens afkomstig uit onze Cattery zijn volledig ontwormd. Vanaf het moment dat het kitten bij U in huis woont kunt U hem/haar 1 keer per 3 maanden ontwormen met een ontwormings-pil of smakelijke ontwormings-pasta. De pasta heeft bij ons de voorkeur, dit is makkelijker toe te dienen, en minder vervelend voor Uw kat.

Wanneer moet U Uw kat ontwormen?

De regel is:
Kittens ontwormen op een leeftijd van 4, 6 en 8 weken.
Daarna om de 2 maanden tot ze een half jaar oud zijn.

Volwassen katten 2 keer per jaar
én indien er wormen in de ontlasting gevonden worden.
Drachtige poezen wordt geadviseerd niet te ontwormen. De larven in het lichaam worden dan niet bereikt. Na de geboorte de moederpoes tegelijk met de kittens ontwormen.

Vlooien:

Een kat met vlooien heeft de neiging zich overdadig te krabben, te wassen en te likken. Vlooienbeten kunnen ook ontstekingen veroorzaken.
Preventief kunt U Uw kat behandelen met bijv. Stronghold of Frontline. Dit zijn pipetjes die U tussen de schouderbladen van de kat uitknijpt.

Teken:

Teken hechten zich bij voorkeur rond de hals en de oren op de huid. De teken afkomstig uit Nederland zijn relatief ongevaarlijk, maar kunnen wel ontstekingen veroorzaken.
De teek kan pijnloos verwijderd worden met een tekentang.
Trek dus nooit aan een teek om ze te verwijderen, U riskeert dan dat de kop van de teek onder de huid van de kat blijft zitten, wat een zeek pijnlijke reactie kan veroorzaken.